Café & feestzaal
SPOORLIJN 64
The Road to Passchendaele

Road to Passchendaele - wat?

The Road to Passchendaele is een stuk spoorweg, tussen Zonnebeke en Passendale, die tijdens de Eerste Wereldoorlog een verbinding met het front vormde. Zowel Canadezen, Australiers als andere nationaliteiten van het Commonwealth gingen via deze spoorlijn naar Passendale om daar tegen de Duitsers te strijden. De spoorweg voert langs plaatsen die elk voor zich een bijzondere betekenis hebben in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Meer dan 90 jaar na de Derde Slag om Ieper wordt deze verbinding ook toeristisch van belang. Langs deze route staan monumenten die werden opgedragen aan de Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC), deze gedenktekens herdenken de Australian Walk die afgelegd werd op 4 oktober 1917 door deze korpsen.
                 

road to Passchendaele - spoorlijn64 - 1
ANZAC  gedenkteken langs The Road to Passchendaele die ons herinnert aan de  Australian Walk op 4 oktober 1917.

Het vertrekpunt van de lijn naar Passendale is Zonnebeke. Langs dit klein stukje historische route, die ongeveer 2 km lang is, staan 2 ANZAC monumenten en talrijke historische bezienswaardigheden. Zoals een stuk bewaard gebleven spoorlijn langs de Keerselaarshoek, ruïnes van een MG-bunker (van de Duitse Flandern I – Stellung) bij Thames Farm en de wel gekende Britse begraafplaats Tyne Cot Cemetry.

"... Na twee weken van beschietingen begon de Derde Slag om Ieper, beter gekend als de Slag om Passendale, op 31 juli 1917. Het terrein tussen Zonnebeke en Passendale veranderde na de beschietingen en de hevige regenval in een moeras waarin mensen, dieren en materiaal verdronken. Een hel van modder ..."

road to Passchendaele - spoorlijn64 - 2

road to Passchendaele - spoorlijn64 - 3

road to Passchendaele - spoorlijn64 - 4

road to Passchendaele - spoorlijn64 - 5

road to Passchendaele - spoorlijn64 - 6

Deze gevechten zouden duren tot 10 november 1917. Naast gewonden, vermisten en krijgsgevangenen liepen de verliezen op tot in de tienduizenden ...