Café & feestzaal
SPOORLIJN 64
The Road to Passchendaele

Vierde slag om Ieper

Op 18 maart 1918 start de Vierde Slag om Ieper, ook soms de Leieslag genoemd, met het lente offensief.
Op 21 maart 1918 breekt de hel los over het gehele Westelijke front. De Duitsers, nu in grote numerieke meerderheid aangezien er in Rusland vrede gesloten was, braken overal door met hun speerpunttactiek (kleine lokale aanvallen tegen de zwakke punten in de verdedigingslinie met speciaal opgerichte stormbataljons, waarna de reguliere infanterie het veroverde gebied bezet).
Op 9 april 1918 startten de Duitsers hun offensief in de streek, op 25 april begint de slachting bij de Kemmelberg...
Waar de Britten in 1917 100 dagen over deden, doen de Duitsers nu in 2 dagen in omgekeerde richting.
Alle offensieven liepen echter dood in juni 1918, de Duitsers zijn aan het einde van hun Latijn. Ze hadden een groot gebrek aan materiaal en de Britten, ook in materiaalnood, werden nu gesteund door de Amerikanen. Alle tekorten qua manschappen en materiaal kon nu gemakkelijk opgevangen worden. Als op 8 augustus 1918 het Geallieerd Eindoffensief van start gaat geven de Duitsers zich gewillig over.
Op 28 september 1918 start het eindoffensief in onze streek.
In houthulst worden de Duitsers uit de bossen gejaagd en Belgische Grenadiers en Karabiniers bereiken Passendale dat de volgende dag zou worden ingenomen, ook elders wordt grote vooruitgang geboekt.
Na 4 jaar vechten zwegen de wapens op 11 november 1918 om 11 uur in de morgen ...
vierde slag om ieper © spoorlijn64

vierde slag om ieper © spoorlijn64

vierde slag om ieper © spoorlijn64

In de Eerste Wereldoorlog verschenen en bloeiden de klaprozen massaal op de door granaten omgewoelde en vervuilde akkers. De klaproos of 'poppy' groeide uit tot het wereldwijde symbool van de gesneuvelden. Tegenwoordig zie je rond Allerheiligen nog steeds Engelsen met een 'Red Poppy' in het knoopsgat.