Café & feestzaal
SPOORLIJN 64
The Road to Passchendaele

Fiets- & wandellussen

1. Knooppunten

Kaffee & Feestzaal SPOORLIJN 64 is gelegen tussen de fietsknooppunten 84 en 81 in het centrum van Zonnebeke op 200 meter van de kerk, op 400 meter van het Memorial Museum Passchendaele 1917 en op 800 meter van Tyne Cot Cemetery.

fietsroutes spoorlijn64
oplaadpunt spoorlijn64
fietsroutes wandelroutes spoorlijn64

2. Eigen "Spoorlijn 64" fietsknooppuntenroute ( 45 km)

Via historische bezienswaardigheden en prachtige natuurlandschappen fietsen we ongeveer 45 km met start en aankomst aan Spoorlijn 64 :
(81-80-18-72-42-44-46-47-48-98-17-66-35-39-89-69-38-40-63-33-65-85-55-56-84)

DOWNLOAD HIER deze fietsroute  
Veel fietsgenot,
Annemie & Kristof

3. Happen en Trappen, ingetogen langs de Ieperboog ( 47km)

Het glooiende landschap rondom Ieper is een mooie fietsbestemming. Maar wat nu rustig en natuurrijk is, was tijdens de Eerste Wereldoorlog het domein van oorlogsgeweld. Stap op de fiets en maak op gepaste wijze kennis met dit ingrijpende erfgoed. De Vlaamse keukens onderweg zorgen voor smakelijke tussenstops, en het hoofdgerecht wordt u geserveerd in een uniek en eeuwenoud kader.

Arrangement (prijs: € 41,95 p.p.)
Bij deze Happen en Trappen route is het volgende inbegrepen:

Uitgebreide routebeschrijving en fietskaarthouder (welke u aan het einde van de dag weer inlevert).

Glooiend landschap
De Ieperboog was een halve cirkel van verdediginglinies rondom Ieper, waar tijdens de grote oorlog doorlopend strijd werd geleverd. Het glooiende landschap rondom Ieper is een mooie fietsbestemming. Maar wat nu rustig en natuurlijk is, was tijdens de eerste wereldoorlog het domein van oorlogsgeweld. Op de fiets maakt u kennis met dit ingrijpende erfgoed. De Vlaamse keukens onderweg zorgen voor smakelijke tussenstops.

Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route (47 km.)!


happen en trappen @ spoorlijn64
meer info op: www.happenentrappen.nl/route/163

4. De Vredesroute (bewegwijzerde fietsroute 45 km)

Het hoofdthema van deze bewegwijzerde fietsroute (45 km) is de Eerste Wereldoorlog. Vertrekkend vanop de Grote Markt van Ieper leidt de route eerst naar het Provinciaal Domein de Palingbeek, Hill 60 en Hill 62. Vervolgens passeert het onze gemeente met onder meer een stop op Tyne cot Cemetery, ook Kaffee & Feestzaal SPOORLIJN 64 bevindt zich op deze route (de ideale stopplaats om even uit te blazen!). Verderop gaat het naar Langemark, waar op het Duitse Soldatenfriedhof o.m. 3.000 studenten begraven liggen. De terugweg voert langs het Ieperleekanaal en het Essex Farm Cemetery, hier schreef John Mac Crae op 3 mei 1915 het gedicht "In Flanders Fields the poppies blow".


vredesroute @ spoorlijn64

GPX
Bron: Toerisme Zonnebeke & routeyou.com

5. Frontroute 14 – 18 (bewegwijzerde icoonfietsroute 100 km)

De Frontroute 14-18 neemt je als fietser 100km lang mee doorheen het frontzonelandschap van de ‘Groote Oorlog’ tussen Nieuwpoort en Mesen. De talrijke herdenkingsbomen waar je langs fietst staan symbool voor de eerste Duitse en geallieerde frontlijnen. Zo krijg je al trappend inzicht in de strategische rol die het landschap van de Westhoek in oorlogstijd speelde.
Deze meerdaagse fietsroute leidt je doorheen de memorabele oorlogsverhalen van 14-18. Je komt oog in oog te staan met bunkers en dug-outs, ontdekt loopgraven, bomkraters en ondergrondse tunnels.
Wil je onderweg nog meer bijleren over de ‘Groote Oorlog’? Je passeert al fietsend een divers aanbod aan oorlogsmusea om je kennis op te frissen. Even op adem komen kan op de tientallen indrukwekkende militaire begraafplaatsen die je onderweg tegenkomt. Omarm er de stilte.
Ergens halverwege deze route bevindt zich Kaffee & Feestzaal SPOORLIJN 64.

frontroute 14 18 @ spoorlijn64

GPX
Bron: Westtoer.be

6. Vlaanderenroute (bewegwijzerde icoonfietsroute 952km)

Kan je niet kiezen? Geen nood: deze best of-route leid je langs de mooiste highlights uit alle Vlaamse windstreken. Smeer alvast je ketting, want de Vlaanderenroute combineert je wildste fietsdromen in één traject. Van golvende akkers over iconische kunststeden en historische dorpen tot ’t zeetje: dat beleef je pas écht vanop de fiets, met je voeten stevig op de pedalen, de wind in je rug.

Voor de Vlaanderenroute neem je maar best je tijd, want geloof ons: het is het waard. Wat denk je van een halve dag fietsen door de polders, om daarna wat rond te kuieren in pittoresk Brugge? Of van onder Brussel door te fietsen door de bosrijke rand van de hoofdstad? Aan jou om te kiezen of je de hele route aflegt, heel Vlaanderen rond, of er een kortere daguitstap van maakt langs een deel van het traject. Mogelijkheden te over.

Eindigen doe je hoe dan ook met een gelukzalig frisse pint in een van onze vele fietscafés (Kaffee & Feestzaal SPOORLIJN 64 bvb !), na een dag flink te hebben doorgetrapt. Aan een langere tocht bezig? Dan pik je wat van onze gastvrijheid mee in een gezellige B&B, om ’s ochtends uitgerust op je fiets te klimmen. Waar wacht je nog op?

vlaanderenroute @ spoorlijn64
Bron: vlaanderenmetdefiets.be

7. The Legacy (bewegwijzerde fietsroute 37km)

In Zonnebeke bevind je je in het hartje van de beruchte Ieperboog. In de Slag van Passendale in 1917 vielen hier in honderd dagen tijd een half miljoen slachtoffers voor een terreinwinst van slechts 8 kilometer. Het kasteelpark van Zonnebeke is de ideale uitvalsbasis voor een rondrit naar de vroegere slagvelden. Met deze fietsroute kan je op een aangename manier het rijke erfgoed (WO I en niet WO I sites, Tyne Cot Cemetery, Crest Farm, het heksendorp Beselare, ...  ) in deze gemeente zelf ontdekken. Ook hier is Kaffee & Feestzaal SPOORLIJN 64 de perfecte stopplaats, tot gauw!

the legacy @ spoorlijn64

GPX
Bron: Toerisme Zonnebeke/ westtoer.be

8. Panorama fietsroute (knooppuntenfietsroute 61km)

Deze hartvormige fietsroute rijgt de hoogtepunten aan elkaar. We trekken over heuvelruggen en dalen af in rustige valleien. Het oorlogsverleden legt een extra laag op deze fantastische ontmoeting met een landschap dat door mensenhanden werd heropgebouwd. Het is een verhaal van rijzen en dalen, van bouwsels die worden opgetrokken en weer afgebroken, van arbeiders die voor een brood per dag een spoorlijn aanleggen, van rovers verscholen in de bossen en van molenaars die met de kracht van de wind hun ambacht uitoefenen.

DE BEKLIMMING VAN… De Onze-Lieve-Vrouwe kerk in Zonnebeke: Haal je gratis ticket voor het bezoek aan de kerktoren af aan de kassa van het Memorial Museum Passchendaele 1917 in het kasteelpark van Zonnebeke. De toren is dagelijks open van 10u tot 17u30. Op de tussenverdiepingen bevindt zich een tentoonstelling over de geschiedenis van het landschap rond Zonnebeke. www.toerismezonnebeke.be De Sint-Amanduskerk in Hooglede: Het bezoek aan de toren is gratis. Haal de sleutels van de kerktoren af in Infopunt Trimard, Markt 24, Hooglede. Het Infopunt is open op weekdagen van 9u tot 12u en van 14u tot 16u, op zaterdag van 9u tot 12u en op zondag van 10u tot 12u. Op de eerste verdieping staat een digitaal scherm met foto’s uit de Eerste Wereldoorlog. Info: 051 23 13 97 – www.hooglede.be De Vredesmolen in Klerken (Houthulst): Vrij te bezoeken. Beklimming met een metalen wenteltrap in de halfopen romp van de molenruïne. Molenweg 10, Klerken. www.houthulst.be

AFSTAND 61 km

START: Onze-Lieve-Vrouwe kerk, Roeselarestraat te Zonnebeke of KAFFEE & FEESTZAAL SPOORLIJN 64, Langemarkstraat 32 te Zonnebeke

KNOOPPUNTEN 84 – 36 – 5 – 61 – 63 – 93 – 3 – 17 – 67 – 90 – 70 – 20 – 30 – 11 – 33 – 72 – 73 – 89 – 85 – 47 – 13 – 10 – 17 – 53 – 54 – 20 – 42 – 22 – 27 – 77 – 58 – 57 – 84

ROUTE: Heuvelachtig parcours
Bron: toerismewesthoek.be

9. De Stroroute (fiets- en wandelroute 10km)

Op de bedding van de verdwenen spoorlijn 64 werd een pad voor fietsers, wandelaars en ruiters ingericht, de ongeveer 10 kilometer lange Stroroute.   In een mum van tijd zal je op een veilige, duurzame (lees: zonder auto) en belevenisvolle manier van Roeselare naar Zonnebeke geraken.


Deze voormalige spoorweg passeert het jonge domeinbos de Vierkaven, 18 hectare natuur nabij Roeselare en de dorpskom van Moorslede. De Stroroute voert ons ook terug in de tijd. Bijvoorbeeld naar de 19e eeuw toen landbouwers op hun ‘kloefen’ hun teelten per trein naar de markt van Roeselare of Ieper brachten. Ook tijdens W.O. I was spoorlijn 64 van strategisch belang voor de geallieerden en de bezetter die achter het front gekazerneerd waren. Wist je dat de Stroroute op een boogscheut van de militaire begraafplaats Tyne Cot loopt?
De Stroroute loopt tussen de Hazegoedweg (ter hoogte van de verkeerslichten aan de N36/Meiboomlaan) in Roeselare en de Langemarkstraat te Zonnebeke, hier bevindt zich Kaffee & Feestzaal SPOORLIJN 64 waar u even kan uitblazen en genieten van een frisse dorstlesser al da niet op ons mooi terras.

Bron: UitinVlaanderen.be

10. Wandellus "Tyne Cot Cemetery" ( 8,5 km.)

De wandellus naar Tyne Cot verbindt het kasteelpark van Zonnebeke met de historische slagvelden aan de rand van Passendale. Langs de route komen twee naties die meestreden tijdens de Derde Slag bij Ieper sterk naar voren: het verhaal van de Australiërs en de Nieuw-Zeelanders. Naast de vele kleine relicten die er nu nog in het landschap te vinden zijn is de belangrijkste site die wordt aangedaan CWGC Tyne Cot Cemetery.

tynecot wandelroute @ spoorlijn64

Bron. Toerisme Zonnebeke

11. Wandellus "Pionier " ( 11,7 km.)

Start en einde aan parking Kasteeldomein Zonnebeke, Berten Pilstraat 5B, 8980 Zonnebeke
De ‘Pionier wandelroute’ staat volledig in het teken van het Duitse oorlogsverhaal. Langs het traject komen diverse aspecten aan bod. Zo kom je meer te weten over een nooit geziene constructiebouw, die in onze streek tussen 1915 en 1917 plaatsvond, en het oorlogsleed aan Duitse zijde. Deze route verbindt mooie, ongekende plekjes in het heuvelachtige landschap van Zonnebeke.
Een overzichtskaart van het traject van de wandelroute vind je terug aan het startpunt. De route is bewegwijzerd aan de hand van zeshoekige bordjes en langsheen de lus wordt de info weergegeven op viertalige infopanelen.

Bron. Toerisme Zonnebeke